top of page
elmer 111.png
WhatsApp Image 2022-10-18 at 16.26_edited.jpg
PAROOL INTERVIEW

Consessies wil ze niet doen. "Wil je als vrouw de hiphopscene veranderen door te infiltreren in de mainstream? Of creëer je een eigen wereld met eigen regels die zo groot wordt dat de mainstream niet meer om je heen kan?"

CINETOL VERSLAG

Afgelopen vrijdag stond de zaal in de Cinetol in Amsterdam helemaal vol voor queer rapper Merel, ook wel bekend als Elmer. Ze geeft een theatraal concert genaamd ‘Nothing Ontploffing', waarmee de eigenschappen van theater en rap samengesmolten worden. Elmer's raps over onder andere seks, relaties en onzekerheid worden ondersteund door opgewekte beats en geven een fris perspectief op vrouwen in hiphop.

1 (1).jpg
Elmer - Menzo Kircz_edited_edited.jpg
NOTHING ONTPLOFFING RECENSIE

De teksten zijn hard en kwetsbaar tegelijkertijd, net als de podiumprésence van Elmer. De danspassen en mimiek doen fragiel aan en tegelijkertijd voel je dat elke move, elke blik goed doordacht is, waardoor Elmer tegelijkertijd een enorme kracht uitstraalt. Alle nummers zijn ook op Spotify te beluisteren, maar dit liveconcert is een totaalervaring die een groot publiek verdient.

3VOOR12 INTERVIEW

“Er zijn heel veel fucking vette vrouwelijke en gender non-conforming hiphop-artiesten in Nederland, maar ze zijn lang niet zo zichtbaar als hun mannelijke collega’s”, vertelt Elmer (27), die in het dagelijks leven Merel Pauw heet. Dat vindt ze ‘vervelend’, zegt ze, om zichzelf meteen te corrigeren: “Nee. Ik vind het nergens op sláán. Ik kom pas net kijken in de muziekwereld en zie vanaf de zijlijn hoe onzichtbaar vrouwelijke artiesten in de mainstream zijn. Daar wil ik iets aan doen.”

Elmer - Derk Stenvers 4.jpg
merel-elmer shoot-ruwe selectie-1_edited.jpg
INTERVIEW UIT AMSTERDAM

Merel is al haar hele leven in de ban van alles wat met stripboeken te maken heeft. Kuifje, Gorillaz – zolang het maar geanimeerd is. Niet zo gek dus, dat haar alter ego Elmer een stripfiguur is. ‘Elmer durft te zeggen wat ik eigenlijk niet durf. Maar ik moet zeggen: we beginnen steeds meer op elkaar te lijken.’

INTERVIEW INDIESTAD

Ik voel me het meest vrij op het podium in zo’n witte ballenknijper en een wit hemd, omdat ik dan al zó niet voldoe aan alles wat van vrouwen verwacht wordt aan schoonheid en sexyheid, dat ik denk: ik sta toch al 10-0 achter, dan kan ik net zo goed zo lelijk bewegen als ik zelf wil. Dan voel ik me zó vrij.

Elmer (Derk Stenvers) 5_edited.jpg
bottom of page