top of page
Volkskrant_05 kleiner formaat_edited.jpg
VOLKSKRANT INTERVIEW

"Ik vind het interessant om als man verkleed te gaan, en te rappen over mijn vrouw-zijn. Ik wil een soort iconische, theatrale en tegenstrijdige wereld scheppen, met ruimte voor interpretatie van het publiek. Door van mijzelf een soort personage te maken, voel ik bovendien meer vrijheid om gek of theatraal te dansen. Ik ga nu door een periode waarin ik me onttrek aan het dwingende vrouwbeeld, juist door precies het tegenovergestelde te doen. Maar die snor gaat op een gegeven moment verdwijnen."

KLEINER Pukkelpop 2023 - Elmer - Behangmotief - 001_edited.jpg
PUKKELPOP RECENSIE (****)

‘Ik neuk je vader zonder condoom!’ scandeerde de hossende meute in het laatste nummer – tegen dan keken we zelfs daar niet meer van op. Het gemiddelde middagvertier op een festival kun je ’s avonds niet meer navertellen, maar ik wed voor vijf bonnen en een krat Cara dat iedereen in de Club zich Elmer volgend jaar nog herinnert en denkt: wat hebben we daar in hemelsnaam gezien?"

Elmer by Martijn Gijsbertsen-_A6A4669-bewerkt_edited.jpg
TROUW INTERVIEW

“Ik moet dicht bij mezelf blijven. Voor mij is die absurditeit oprecht. Zo ervaar ik het leven. Juist doordat ik zo’n absurd

personage van mezelf maak, ga ik een heel eerlijke relatie aan met mijn publiek. Ik heb precies bedacht hoe ik mij aan jullie wil
overbrengen.

Elmer - Derk Stenvers 6 (1)_edited.jpg
3VOOR12 INTERVIEW

‘Ik zie mijn plekje in de Nederlandse muziekscene. Als je vindt dat het hiphop is, dan is het hiphop. Zo niet, dan niet. Ik gebruik rap als middel. Maar het lastige aan het woord ‘hiphop’ is dat het voor veel mensen een andere connotatie heeft. Hiphop is voor sommige mensen een muziekgenre, voor andere mensen een levensstijl en cultuur. En nee, ik leef die cultuur niet. Nee, zo bezien ben ik te gast in het genre en de levensstijl. Tegelijkertijd ben ik nog steeds van mening dat de Nederlandse hiphopscene een stuk diverser kan. Ik voel me heel erg thuis in het queer subgenre, tussen een LIONSTORM, een Babs. We zijn die wereld zelf aan het vormgegeven. Maatschappijkritiek zit in de kern van hiphop, net als humor. Queers zijn gemarginaliseerd, vanuit dat perspectief kun je juist keiharde maatschappijkritiek leveren.

Scherm­afbeelding 2023-09-24 om 12.54_edited.jpg
LOWLANDS VERSLAG

"Kijk, het is natuurlijk super vet dat een bomvolle X-Ray keihard schreeuwt dat ze je vader willen neuken zonder condoom, maar wat is er sicker dan een grijze hond die lekker aan het scratchen is? Vrij weinig. Skipper is misschien wel de hardste dj die dit weekend poot gezet heeft in Biddinghuizen."

download (2).jpeg
DE SLIMSTE MENS 

"Rapper Elmer, het alterego van actrice Merel Pauw, heeft maandagavond plaatsgenomen in één van de drie stoelen van 'De Slimste Mens'. Presentator Philip Freriks (79) merkt op dat zij een snor draagt. Elmer is niet de beroerdste niet en deelt het verhaal achter haar trademark-snor."

3VOOR12 LOWLANDS INTERVIEW
WhatsApp Image 2022-10-18 at 16.26_edited.jpg
PAROOL INTERVIEW

Consessies wil ze niet doen. "Wil je als vrouw de hiphopscene veranderen door te infiltreren in de mainstream? Of creëer je een eigen wereld met eigen regels die zo groot wordt dat de mainstream niet meer om je heen kan?"

1 (1).jpg
CINETOL VERSLAG

Afgelopen vrijdag stond de zaal in de Cinetol in Amsterdam helemaal vol voor queer rapper Merel, ook wel bekend als Elmer. Ze geeft een theatraal concert genaamd ‘Nothing Ontploffing', waarmee de eigenschappen van theater en rap samengesmolten worden. Elmer's raps over onder andere seks, relaties en onzekerheid worden ondersteund door opgewekte beats en geven een fris perspectief op vrouwen in hiphop.

Elmer - Menzo Kircz_edited_edited.jpg
NOTHING ONTPLOFFING RECENSIE

De teksten zijn hard en kwetsbaar tegelijkertijd, net als de podiumprésence van Elmer. De danspassen en mimiek doen fragiel aan en tegelijkertijd voel je dat elke move, elke blik goed doordacht is, waardoor Elmer tegelijkertijd een enorme kracht uitstraalt. Alle nummers zijn ook op Spotify te beluisteren, maar dit liveconcert is een totaalervaring die een groot publiek verdient.

Elmer - Derk Stenvers 4.jpg
3VOOR12 INTERVIEW

“Er zijn heel veel fucking vette vrouwelijke en gender non-conforming hiphop-artiesten in Nederland, maar ze zijn lang niet zo zichtbaar als hun mannelijke collega’s”, vertelt Elmer (27), die in het dagelijks leven Merel Pauw heet. Dat vindt ze ‘vervelend’, zegt ze, om zichzelf meteen te corrigeren: “Nee. Ik vind het nergens op sláán. Ik kom pas net kijken in de muziekwereld en zie vanaf de zijlijn hoe onzichtbaar vrouwelijke artiesten in de mainstream zijn. Daar wil ik iets aan doen.”

merel-elmer shoot-ruwe selectie-1_edited.jpg
INTERVIEW UIT AMSTERDAM

Merel is al haar hele leven in de ban van alles wat met stripboeken te maken heeft. Kuifje, Gorillaz – zolang het maar geanimeerd is. Niet zo gek dus, dat haar alter ego Elmer een stripfiguur is. ‘Elmer durft te zeggen wat ik eigenlijk niet durf. Maar ik moet zeggen: we beginnen steeds meer op elkaar te lijken.’

Elmer (Derk Stenvers) 5_edited.jpg
INTERVIEW INDIESTAD

Ik voel me het meest vrij op het podium in zo’n witte ballenknijper en een wit hemd, omdat ik dan al zó niet voldoe aan alles wat van vrouwen verwacht wordt aan schoonheid en sexyheid, dat ik denk: ik sta toch al 10-0 achter, dan kan ik net zo goed zo lelijk bewegen als ik zelf wil. Dan voel ik me zó vrij.

bottom of page